دوشنبه، 5 فروردین 1398 - 09:03
- اندازه متن: + -  کد خبر: 15335صفحه نخست » آرشیویکشنبه، 12 اسفند 1397 - 21:03
شنوائی خود را بررسی کنید

یادداشت دکتر نادر صاکی رئیس مرکز کاشت حلزون شنوائی خوزستان به مناسبت 12 اسفند "روز جهانی شنوائی" به شرح ذیل است:

فکر کنید یک روز بیدار شوید و ببینید خواب مانده‌اید. ساعتتان لابد زنگ نزده یا اینکه شما آن را نشنیده‌اید. همه‌جا ساکت است. انگار در این مدت که خواب بوده‌اید اتفاقی افتاده که قدرت شنیدن را از شما گرفته است. آری این اتفاق برای هر کس در این جهان پهناور رخ می دهد. این اتفاق می توان ناگهانی و یا تدریجی رخ دهد.  نوزاد صدای مادر، مادر صدای قهقهه‌ی فرزند را نشنود. این اتفاق چقدر دردآور است. چشم و گوشمان را باز کنیم قبل اینکه چیزی از دست برود.  نداشتن سخت است. داشتن و از دست دادن سخت‌تر. کاهش شنوایی چیزی فراتر از یک بیماری است. کاهش شنوایی تقریبا می تواند تمام جنبه های زندگی فرد از جمله کیفیت زندگی، موفقیتهای تحصیلی و شغلی، سلامت روان و جنبه های سلامت جسمانی را تحت تاثیر قرار می دهد.

قریب به یک میلیارد نفر در سراسر جهان با ناتوانی زندگی می کنند.  مطابق آمار ارائه شده از طرف سازمان بهداشت جهانی ۵/۳ درصد از جمعیت کل جهان  از مشکلات شنوائی رنج می برند. دو سوم افراد دارای کم شنوایی در کشورهای در حال توسعه هستند. 32 میلیون نفر از آنها را کودکان زیر 15 سال تشکیل می دهند. سازمان بهداشت جهانی گزارش داده است که افت شنوایی درمان نشده سالیانه 750 میلیارد دلار در کل جهان هزینه دارد.

با توجه به اهمیت پیشگیری وکنترل آسیب های شنوایی و براساس برنامه اعلام شده از سوی سازمان جهانی بهداشت  تاریخ ۱۲ اسفند ماه (سومین روز ماه مارس هرسال) به عنوان روزجهانی شنوایی  نامگذاری شده است. شعار امسال  "شنوائی خود را بررسی کنید" می باشد.

روزی 6 کودک به جمعیت کم شنوایان و ناشنوایان کشور اضافه می شود. شیوع کم شنوایی براساس مستندات برنامه های کشوری شامل 3 نوزاد در هر 1000 تولد ، 20 تا 40 مورد در نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادی، 5/2 کودک  از 1000 کودک در بدو ورود به مدرسه  می باشد. عوامل ایجاد کننده کم شنوایی شامل بیماری های عفونی مثل مننژیت، سرخک و اوریون ، عفونت های مزمن گوش، استفاده از داروهای خاص ، ضربه به سر و گوش ، سر و صدای شدید و بی حفاظ بودن گوش، پیر گوشی.

شایعترین عوامل خطر ناشنوایی کودکان عوامل ژنتیکی و ارثی است . سایر عوامل مهم ناشنوائی عفونت های مادر در دوران بارداری مانند سرخجه ، مننژیت، سرخک ، اوریون ،زردی دوران نوزادی ، کبودی حین تولد.

اختلال شنوایی، شایع ترین نقیصه مادرزادی در بدو تولد است . ناشنوایی بعد از عقب ماندگی ذهنی، رتبه دوم معلولیت ها را در کشور به خود اختصاص داده است. تشخیص کاهش شنوایی در شیرخواران و نوزادان به کمک روش های رایج بالینی دشوار است و از آنجائیکه که محرومیت از شنوایی بروی رشد تکلم، زبان و رشد اجتماعی – شناختی کودکان اثر سویی داشته و ممکن است تا دوران دبستان تشخیص داده نشوند لذا غربالگری شنوایی کلیه نوزادان در بدو تولد توصیه شده است. غربالگری شنوایی نوزادان به عنوان یکی از بهترین روش های شناخت زود هنگام اختلال شنوایی و در پی آن اقدام به موقع برای پیشگیری از عوارض آن و در صورت امکان و نیاز، انجام توانبخشی مناسب می باشد. غربالگری شنوایی نوزادان و شیرخواران در کشور برنامه ای عمومی برای کلیه نوزادان تازه متولد شده می باشد که در 3 بخش کلی طراحی گردیده است: مرحله غربالگری ، مرحله تشخیص و مرحله مداخله . هر جزء برنامه ممکن است به تنهایی موفق باشد ولی نحوه ارتباط آنها جزء عناصر اصلی موفقیت کلی برنامه خواهد بود. غربالگری شنوایی را می توان داخل بیمارستان  موقع تولد و یا خارج از آن انجام داد. متأسفانه سن تشخیص ناشنوایی در کشور بین 5/3 تا 3 سالگی است و در این سن اقدامات طبی و توانبخشی نتایج چندان مثبتی به همراه ندارد و فرد دچار مشکلات زبانی، ارتباطی و به دنبال آن مشکلات تحصیلی، اجتماعی، روانی، شغلی، فرهنگی و اقتصادی می گردد و بالطبع بار سنگین اقتصادی- اجتماعی بر جامعه وارد می گردد. امروز تمام استان های کشور در طرح غربالگری ، مشارکت فعال دارند. در حال حاضر میانگین پوشش کشوری اجرای غربالگری شنوایی نوزادان توسط سازمان بهزیستی 63 درصد است. پیشگیری در جهت ارتقاء سلامت عمومی جامعه و کاهش هزینه‌های بهداشتی نقش عمده‌ای دارد. یکی از ابعاد مهم این مسئله که در طی سالهای اخیر روز به روز توجه بیشتری به آن معطوف گردیده، غربالگری در دورۀ نوزادی می‌باشد که از موارد مهم آن، غربالگری شنوایی است

در اولین کنفرانس بین المللی پیشگیری و توانبخشی اختلالات شنوایی در چین، روز جهانی شنوایی را به عنوان یک رویداد حمایت طلبی سالیانه پیشنهاد نموده و برگزاری روز جهانی شنوایی، در سوم ماه مارس هر سال با اعلام شعاری نمادین به تصویب رسید. ارتقاء سطح آگاهی و ترویج مراقبت از گوش و سلامت شنوایی مردم در سراسر جهان از اهداف این روز معرفی شده است. شعار روز جهانی شنوایی در سال 2019 " شنوائی خود را بررسی کنید " اعلام گردیده است از اهداف این روز ضرورت توجه به تاثیر اقتصادی کم شنوایی و هزینه اثر بخشی مداخله های پیشگیری و درمانی آن در کشورهای مختلف می باشد.

امروزه در استان خوزستان از طریق سازمان بهزیستی مشارکت فعالی در شناسائی کم شنوایان و ناشنوایان صورت گرفته تا تحت مراقبت قرار گیرند. در حال حاضر سن کشف مشکلات شنوایی که قبلا در حد فاصل 3 تا 4 سالگی انجام می شد، به زیر 18 ماهگی در استان تقلیل یافته است و این به عنوان یک موفقیت درتشخیص زود هنگام مشکلات شنوایی مطرح می باشد.

یکی از اهداف روز جهانی شنوائی ارتقاء سطح آگاهی و ترویج مراقبت از گوش و سلامت شنوایی مردم می باشد.  از دیگر اهداف این روز ضرورت توجه به تاثیر اقتصادی کم شنوایی و هزینه اثر بخشی مداخله های پیشگیری و درمانی می باشد. ایران جزو 10 کشور پیشرو در ارائه خدمات کاشت حلزون جهت ناشنوایان است. تاکنون بیش از 11 هزار مورد کاشت حلزون شنوائی در ایران انجام شده است. این عمل با حمایت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، سازمان بهزیستی و بنیاد خیریه بخشش انجام می گیرد.

خبر فوری: رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز طی پیامی نوروز 98 را تبریک گفت.