شنبه، 4 خرداد 1398 - 08:48
- اندازه متن: + -  کد خبر: 14511صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتیکشنبه، 8 مهر 1397 - 13:43
بیماری هاری و راه انتقال آن به انسان

بیماری هاری و راه انتقال آن به انسان به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز، 28 سپتامبر بعنوان روز جهانی هاری نام گذاری شده و هرساله سازمانهای ذیربط سعی درافزایش آگاهی افراد جامعه درمورد بیماری هاری دارند.
درکشورما نیز نهاد هایی در رابطه با بیماری هاری مسئولیت دارند ازجمله سازمان دامپزشکی، مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت ودرمان و... که همواره در راستای مهار این بیماری در تلاش هستند.
دکتر شکرالله سلمان زاده رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماری هـاری یکی از مهمترین بیماریهای مشترک بین حیـوان و انسان است که در خیلی از منـاطق جهـان شـایع بـوده و در ایـران نیـز یـک اولویـت مهـم به شمارمی آید. با توجه به درصد کشندگی بالا(صددرصد)،  هاری یک بیماری عفونی حاد(آنسفالیت) و کشندة ویروسی است.  بیش از  %85از مـوارد حیــوان گزیـدگی تــوسط سـگ اتفـاق مـی افتـد کـه بیشـتر ایـن مـوارد بـه سـگ هـای خـانگی و سـگ گلـه اختصــاص دارد و متأســفانه علــت اصــلی آن، عــدم قــلاده گــذاری اســت.
راههای سرایت بیماری به حیوان و انسان
سلمان زاده ادامه داد: اصلی ترین راه سـرایت بیماری، گازگـرفتن به وسیلة حیـوان هار است. البته از طریق کشیده شدن پنجة آغشته به بزاق حـاوی ویروس هـاری(بـه ویـژه در گربه و گربه سانان) نیز بیماری منتقل میشود.
علائم بیماری در حیـوان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: تمـام پستانداران خـونگرم اهلی و وحشی به بیمـاری هـاری حساس هستند. و در میزبانهـای مختلفی مـوجب گستـرش وسیع هـاری مـیگـردنــد. دورة نهفتگی در سگ و گربـه معمولاً  2تـا  3هفتـه و گاهی چنـد مــاه است. درخصوص بروز علائم هاری در حیوان باید به این نکتـة مهـم توجـه داشت که در برخی موارد،  3 تا 10روز قبل از بروز علائم بالینی در سـگ و گربه، ویروس موجود در بزاق حیوان میتـواند بیماری را منتقل کنــد. بـه عبارت دیگر اگر بزاق سگ و گربـه در زمان گازگرفتن به ویـروس هـاری آلوده باشـد، علائم بـالینی حداکثر تا 10روز بعد در حیـوان ظاهرشــده و خواهد  مرد.

علائم بـالینی در انسان
رئیس مرکز بهداشت خوزستان در خصوص علائم بیماری هاری در انسان گفت:
1-    مرحلة نهفتگی:
 این مرحله به طـور معمول در انسان  15روز تا  3مـاه و به طور متوسـط 1 تا  2ماه( %75موارد کمتر از  3ماه) به طـول می انجامد. ولی از چنـد روز تـا بیش از  3ماه، حتی تا چند سال هم مشاهده شده است.
2-     مـرحلة بروز علائم اولیه(غیراختصاصی):
عــلائم اولیـة غیراختصاصی هاری عبارتنـد از: تب، لـرز، خستـگی، سـردرد، ضـعف و درد عضـلانی، بی اشهایی، اشــکال در بلـع، حــالت تهـوع و اسـتفراغ، ســرگیجه، دردهـای شکمی و اسـهال، گلـودرد، تنگی نفـس، ســرفة خشـک، نگــرانی و تـرس، تحریک پذیری و عصبی بودن
علائم بسیار اختصاصی : علائم موضعی در محـل گازگرفتن شامل سوزش، گزگز و مورمور(در  50تا  80درصد بیماران)، ایـن علائم در مسیر عصب حسی عضـو گــازگرفته شــده نیــز بـه علـت تکثیـر ویروس در ریشة خلفی عصب حسی بروزمیکند.
درمان
سلمان زاده ادامه داد: ابتلا به هاری متأسفانه درمـان ندارد و به مرگ منجرمیشود؛ البتـه افــرادی کـه توسط حیوانات  اهلی و وحشی گاز گرفته میشـوند، اگر بلافـاصله و در اسـرع وقت بـه مـراکز درمـان پیشـگیری هاری مــراجعه و تحـت اقــدامهــای مربوط قرارگیرند، میتوانند از ابتلا به بیماری هاری رهایی یابنـد.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان در پایان جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری توصیه کرد:
1.    هرگز به سگ یا  حیوان در حال نگهداری بچه هایش نزدیک نشویم  .
2.    هرگز به سگ یا حیوان در حال غذا خوردن نزدیک نشوم
3.    هرگز غذای سگ  را از جلو حیوان برنداریم .
4.    از تحریک نمودن حیوانات بخصوص سگ خودداری نماییم .
5.    هنگام درگیری سگ و حیوانات به آنها نزدیک نشوم و یا مبادرت به جداسازی آنها ننماییم .
6.    نسبت به واکسیناسیون سگ و حیوانات خانگی حساس از طریق دامپزشکی اقدام نماییم .
7.    از ریختن زباله و پس مانده های غذایی در اطراف منزل و گذرگاهها و معابر عمومی خودداری نماییم .
8.    هرگز به چشمان سگ خیره نشویم ، از جلو سگها ندویم ، بدون اجازه و همراهی صاحبخانه وارد منزل دارای سگ نشویم .
9.    از پرتاب سنگ و یا اشیاء به طرف سگ و تحریک نمودن سگ به دیگران خودداری نماییم .
در صورت زخمی شدن توسط هر نوع حیوان محل زخم را فوراً با آب و صابون به مدت 15 تا 20 دقیقه  شستشو دهید و به نزدیک ترین مرکزبهداشتی درمانی جهت تزریق واکسن و سرم هاری سریعاً مراجعه نمایید.

خبر فوری: رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز: فشارخون بالا، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های ناتوان‌کننده جامعه امروز