وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : دكتر رفيع: سكته مغزي قابل درمان است، اگر وقت را از دست ندهيم.
جمعه، 5 بهمن 1397 - 02:08 کد خبر:15148

به گزارش وب دا خوزستان، دكتر شهرام رفيع متخصص مغزو اعصاب، عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص سكته هاي مغزي گفت: سكته مغزي به اختلال در عملكرد مغز، ناشي از اختلال در خون‌رساني به نسج مغز گفته مي‌شود و چنانچه يكي از عروق خون‌رسان مغز به دليل وجود لخته‌اي دچار انسداد شده و خون به يك ناحيه از مغز نرسد، آن ناحيه عملكرد خود را از دست داده و سكته مغزي عارض مي‌شود.

اين متخصص مغز و اعصاب خاطرنشان كرد: اين عارضه درمان‌پذير است در صورتي كه بيمار به موقع به بيمارستان منتقل شود. اگر اين عارضه به خوبي شناخته شود و به موقع و در زمان طلايي «سه ساعت نخست بروز سكته» به بيمارستان منتقل شود، امكان درمان وجود دارد، اما بعد از زمان طلايي نمي‌توان كاري كرد.

وي اذعان داشت: در بيشتر افراد علايم سكته مغزي به سرعت و در عرض چند ثانيه يا چند دقيقه بعد از وقوع سكته خود را نشان مي‌دهند. علايم هر سكته مغزي بستگي به قسمتي از مغز دارد كه دچار گرفتاري شده‌است.

رفيع با اشاره به اينكه 30 درصد سكته هاي مغزي در سنين زير 50 سال رخ ميدهد، اذعان داشت: سن بروز سكته هاي مغزي در كشور پايين امده است4. شايع‌ترين علايم سكته مغزي شامل انحراف صورت بدين صورت كه هر كسي كه به صورت ناگهاني دچار انحراف در يك سمت صورت شود.

وي درادامه به برخي بيماري هاي مزمن سبب افزايش احتمال بروز سكته مغزي مي شوند اشاره كرد و گفت: بيماري هاي مزمن شامل فشار خون بالا، كلسترول بالا، ديابت، چاقي است و كنترل و درمان بيماري هاي مذكور احتمال بروز سكته مغزي را به شدت كاهش مي دهد.

اين متخصص مغز و اعصاب ياد آورشد: از جمله عوامل خطر زا ميتوان به رفتارهاي نامناسب همانند دود كردن سيگار، عدم تحرك و فعاليت جسماني مناسبو نوشيدن الكل خطر بروز سكته مغزي را به شدت افزايش مي دهند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص اقدامات اوليه براي  فردي كه دچار هر يك از علائم سكته مغزي شد، اينست كه بايد سريعا به مركز درماني مراجعه نمايد.علائم سكته مغزي را ناديده نگيريد، حتي اگر فقط يك علامت داشتيد و يا علائم خفيف بودند و يا برطرف شدند.فرصت را از دست ندهيد، هر يك دقيقه حياتي است، پس فورا به پزشك مراجعه كنيد.اگر يكي يا چند تا از علائم سكته مغزي را براي بيش از چند دقيقه داشتيد، با اورژانس 115 تماس بگيريد و زمان شروع علائم سكته مغزي را به پزشك اعلام نماييد.

رفيع ابراز نمود: بيمارستان گلستان به دليل محوريت نورولوژي استان خوزستان، جلسات متعدد آموزشي ويژه كادر درماني برگزار كردند و همچنين هماهنگي هاي لازم با واحدهايي چون ترياژ، سي تي اسكن و ... را انجام داده اند، از اين رو هم اكنون انجام تزريقTPA  بعنوان يك كار روتين انجام مي شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز خاطرنشان ساخت: در صورت مراجعه بيمار با شرايط حاد مغزي، در 3 ساعت اول بروز حمله، كادر درمان با اعلام كد 724 بعناي 7 روز هفته و 24 ساعت شبانه روز، سريعا" جهت انجام اقدامات اوليه بر بالين بيمار حاضر مي شوند، از اين رو به هيچ عنوان اين محدوديت وجود ندارد كه بيماري نيازمند تزريق TPA باشد و با شرايط تزريق مراجعه كند ولي اقدامي جهت درمان وي در اين راستا صورت نگيرد.

وي ادامه داد: هم اكنون 54 بيمارستان آموزشي در كشور و در هر استان حداقل يك بيمارستان آموزشي انجام اين اقدام مهم را آغاز كرده اند كه بيمارستان گلستان در راستاي انجام اين اقدام درماني مناسب ترين عملكرد را داشته و در اين اقدام مهم موفق بوده است.

رفيع در پايان اظهار داشت: تعداد دفعات تزريق TPA، توسط پزشك تعيين كننده نيست و اين آمار به مراجعه بموقع بيمار در 3 ساعت اوليه بروز حمله مغزي بستگي دارد، در برخي موارد متاسفانه بيماران دير به بيمارستان مراجعه مي كنند و مراجعه زود هنگام جز با اطلاع رساني دقيق و تبليغات مناسب جهت ارتقاء سطح آگاهي در جامعه در خصوص شناسايي و آشنايي باعلائم بروز سكته مغزي ميسر نمي شود.